Miksi sinunkin pihassasi kasvaa nurmikko?

Miksi sinunkin pihassasi kasvaa nurmikko?

Nurmikko on nykyään lähes itsestään selvä osa jokaisen omakotitalon pihaa, ja usein nurmikasvit ovat hallitsevia kasveja myös monien julkisten rakennusten pihojen edustalla. Ruoho ei kuitenkaan ole mikään itsestään selvä valinta suosituimmaksi pihakasviksi, sillä se vaatii hyvältä näyttääkseen jatkuvaa hoitoa. Minkä muun kasvin vuoksi olisit valmis ostamaan satoja euroja maksavan hoitolaitteen ja käyttämään sen hoitoon jopa useita tunteja viikossa?

Ajatus nurmikoista rakennusten sisäänkäynnin yhteydessä syntyi ranskalaisissa ja englantilaisissa keskiaikaisissa linnoissa. Laajat nurmialueet mahdollistivat vartijoille hyvän näkyvyyden linnan ympäristöön, ja nurmikon päällä voitiin järjestää erilaisia juhlia ja tärkeitä sosiaalisia tapahtumia. Nurmikot toimivat myös laidunmaana.  Ennenkaikkea laajat nurmikkoalueet olivat kuitenkin statussymboli. Ne edellyttivät maata ja paljon työtä (rikkaruohojen kitkentää, leikkaamista ja kastelua) tuottamatta tilalle mitään kovinkaan arvokasta.  Siksi laaja nurmikkoalue linnan edustalla julkeasti todisti linnan mahdista, ja nurmikoista muodostui vallan symboli.

Kuninkaiden jälkeen nurmikkoa alkoivat kasvattaa aatelit. Varakkaat porvarit omaksuivat 1800-luvulla nurmikot pihojensa koristuksiksi. Tavallisten ihmisten ulottuville nurmikko tuli vasta ruohonleikkurin ja automaattisten kastelulaitteiden keksimisen myötä. Nurmikosta tuli keskiluokkaisuuden symboli ja ylellisyydestä oli tullut itsestäänselvyys. Nykyisin laajoja nurmialueita rakennetaan jopa aavikon keskelle.

Erityisen intohimoisesti nurmikkoon suhtautuvat amerikkalaiset. Siisti ja virheetön nurmikko kodin edustalla viestittää elämän olevan talossa raiteillaan. Siistin nurmikon ylläpito koetaan velvollisuutena, ja nurmikoiden ylläpidon ympärillä pyöriikin Amerikassa miljardibisnes.

Vaikka nurmikko on arkipäiväistynyt, sen arvostuksessa on edellleen jäljellä keskiaikaisia kaikuja. Monet hallintorakennukset on ympäröity siistillä nurmikentällä, ja laajoja nurmikenttiä edellyttävä liikuntamuoto, golf, on säilyttänyt imagonsa ennen kaikkea varakkaiden harrastuksena.


Lähteet:

Yuval Noah Harari (2017). Homo Deus: A Brief History of Tomorrow.

Virginia Scott Jenkins (1994); The lawn: history of an American Obsession The American Lawn

Äiti: orja ja pyhimys

Äiti: orja ja pyhimys

Kuinka äkäpussi kesytetään?

Kuinka äkäpussi kesytetään?