Miksi vastustan kaikkea luonnonmukaista?

Miksi vastustan kaikkea luonnonmukaista?

Luonnonmukainen on kaunis sana. Päässä alkaa heti kuulua linnunlaulua, ja ajatukset siirtyvät paljaan jalan alla mukavasti kutittelevaan nurmikkoon, mökkipolulle, ja siihen ihanan raikkaaseen oloon kun saunan jälkeen pääsee pulahtamaan kauniina kimmeltävään järveen. Kaikki luonnollinen on meille varmasti hyvää.

Luonnollisuus on mielikuva

Todellisuudessa luonnollisuus on markkinointikikka, jolla myydään meille tuotteita, ruokavalioita ja ideologioita. Luonnollisuus puhuttelee kaikkia, eikä kukaan vastusta sitä. Se on yhtä venyvä käsite kuin oikeudenmukaisuus, jota viljellään vaalipuheissa puoluekannasta riippumatta. Luonnollisuus ja oikeudenmukaisuus eivät tarkoita mitään muuta kuin kauniita mielikuviamme. Niille antaa merkityksen vasta tarkempi määrittely.

Luonnonmukaisuus ei ole tieteellinen termi. Sillä tarkoitetaan yleensä kaikkea ilman ihmisen vaikutusta ja prosessointia syntyvää. Ihminen on kuitenkin osa luontoa. Jyrkkää eroa ”luonnollisen” ja ”luonnottoman” välillä on hankala tehdä. Monesti luonnollisuudella viitataan metsästäjä-keräilijöiden elämäntapaan, ja aikaan ennen maanviljelyä ja modernin yhteiskunnan syntyä.

spring-2298279_960_720.jpg

Tällä perusteella luonnollista on siis muun muassa:

  • suuri lapsikuolleisuus
  • 20-30 vuoden eliniänodote
  • väkivaltainen elämä

 

OMG, GMO!

Luonnonmukaisuus on todellisuudessa tieteenvastaisuutta, laiskaa ajattelua ja uuden pelkoa. Se elää vahvasti mielikuvista. E-koodit ovat pahasta, koska ne kuulostavat ilkeiden tiedemiesten keksinnöiltä. E140, E300 ja E410 kuulostavat ikäviltä, mutta lehtivihreä, C-vitamiini ja johanneksenleipäpuujauhe eivät. Metsästä poimitusta puolukasta löytyy viittä eri e-koodia.

Geenimuuntelu, ja varsinkin geenimanipulointi, on pelottavan kuuloinen sana. GMOn vastustajat syövät silti mielellään rypsiöljyä, josta on jalostettu pois haitalliset (”luonnolliset”) glukosinolaatit ja erukahapot, sekä kaalia, porkkanaa ja maissia, joita ei ilman ihmisen jalostustyötä edes olisi. Ihmiset ovat jalostaneet kasveja ja eläimiä, koska siitä on ollut hyötyä. Geenimuuntelun avulla prosessia voidaan nopeuttaa ja hallita tarkemmin.

Luomua, luonnollisesti!

Luomuruoka on onnistunut brändäämään itsensä fiksun kuluttajan oikeana ja hyvänä valintana. Todellisuudessa luomuruoka on elitististä brändihifistelyä. Luomuviljely tuottaa satoa merkittävästi vähemmän kuin perinteinen tehotuotanto (tehokkuus on ruuan kohdalla muuttunut hyveestä paheeksi). Luomuruualla ei yksinkertaisesti voida ruokkia maapallon kasvavaa väestöä. Lisäksi luomuruuan tuottaminen lisää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Tutkimusten mukaan mitään merkityksellisiä maku- tai laatueroja luomu- ja tavanomaisissa tuotteissa ei ole. Moni luomuruuan ostaja uskoo silti ostavansa laadukkaampaa ruokaa. Luomuruokaan liittyy paljon muitakin uskomuksia. Erikoisinta luomutuotannon muotoa edustaa biodynaaminen viljely, joka perustuu Rudolf Steinerin antroposofiseen filosofiaan planeettojen ja kuun liikkeiden sekä kosmisen enegian vaikutuksista viljelymaahan. Tähän sertifioituun magiaviljelyyn voi saada veronmaksajien tukirahoja.

Vieraan pelko

Viimeaikoina paljon otsikoissa ollut rokotekriittisyys ratsastaa luonnollisuudella ja vieraan pelolla. Rokotteilla ei haluta puuttua kehon ”luonnolliseen” toimintaan, ja häiritä puhtaaksi miellettyä kehoa. Luononmukaisuuden varjolla heitetään romukoppaan lääketieteen tärkeimpiä saavutuksia.  ”Paluu luontoon” -suuntausta edustavat myös maitonsa pastöroimattomana juovat. Raakamaidon terveyttä edistävistä vaikutuksista ei ole tutkimusnäyttöä, sen sijaan haitoista näyttöä on yllin kyllin.

Luonto on meille monin tavoin vaarallinen paikka. Ihmisen kehittämiä myrkkyjä pelkäävien on hyvä muistaa, että luonto se vasta on pullollaan erilaisia vaarallisia myrkkyjä. Tuttu ja turvallinen salaattikin sisältää haitallista nitriittiä, ja viljoissa voi esiintyä hometoksiineja. Kauniina kesäpäivänä monet meistä suojautuvat luontoa vastaan keinotekoisilla aurinkolaiseilla, vaikka luonnollista toki olisi, että silmään kehittyisi iän myötä harmaakaihi.

Kemikaalit kuulostavat ikäviltä, mutta todellisuudessa ilman kemikaaleja ei olisi elämää. Koko ympäristömme koostuu kemikaaleista. Internetissä kiertäneessä divetymonoksidihuijauksessa vaaditaan divetymonoksidin kieltämistä, sillä se aiheuttaa muun muassa eroosiota, korroosiota, on happosateiden tärkeä ainesosa, saattaa aiheuttaa vakavia palovammoja ja lisätä kasvihuoneilmiötä. Divetymonoksidi on toinen nimitys vedelle. Monet kemikaalit ovat toki myös oikeasti vaarallisia.

Maailma ei ole mustavalkoinen

Luonnonmukaisuuteen pyrkivien ihmisten tarkoitusperät ovat usein hyviä. Terveys, ympäristöystävällisyys ja harmoninen elämä ovat tavoittelemisen arvoisia. Uskon, että luonnonmukaisuus vetoaa meihin, koska elämästä on tullut niin hektistä ja monimutkaista. On vaikeaa olla eettinen kuluttaja, sillä asiat eivät ole mustavalkoisia. Toisaalta kehitysmaasta ostettu vaate riistää työntekijöitä, toisaalta se työllistää heidät. Ulkomailta tuotu tomaatti voi olla kotimaista kasvihuonetomaattia ekologisempi valinta. Ja niin edelleen, loputtomiin. Monimutkaisessa maailmassa on helppo turvautua yksinkertaisiin periaatteisiin.

En väitä, ettei geenimuuntelussa olisi riskejä, ettei luomutuotannossa voisi olla myös hyviä puolia, tai ettei ihmisen jättämästä kemikaalikuormasta tulisi olla huolissaan. Epämääräisenä ameebana porskuttava luonnonmukaisuus on kuitenkin huono argumentti minkään asian puolesta.


Kurkistus japanilaiseen kollektivismiin

Kurkistus japanilaiseen kollektivismiin

Äiti: orja ja pyhimys

Äiti: orja ja pyhimys