Eroottista ruokaa

Eroottista ruokaa

Seurapiireissä kohistiin 1600-luvulla uudesta ihmeellisestä ja eksoottisesta kasvista, jonka syömisellä huhuttiin olevan seksuaalista halukkuutta voimistava vaikutus. Se oli tuotu kaukaa merentakaa Amerikasta asti ja oli nyt ensi kertaa saatavilla Euroopassa erityisenä ylellisenä herkkuna. Kyseessä oli peruna.

Seksi ja ruoka liitetään usein yhteen; ne ovat molemmat nautintoja, jotka kuuluvat oleellisena osana ihmisten elämään. Erityisen vahvasti yhteys näkyy afrodisiakeissa, eli ruoka-aineissa, joiden uskotaan nostattavan lemmenhaluja.

 Ylellisyys kiihottaa

Afrodisiakit ovat usein kalliita ja harvinaisia ruokia. Monesti ne ovat myös ruoka-aineita, jotka muistuttavat sukupuolielimiä. Ostereita on pidetty ulkomuotonsa vuoksi eroottisena ruokana jo antiikista saakka, mutta varsinaista lemmenruokaa niistä on tullut vasta niiden muututtua ylellisyystuotteeksi. Vastaavasti pippuria pidettiin pitkään seksuaalista halua ja kykyä kohottavana eksoottisena mausteena, mutta sen yleistyminen on kadottanut taian. Nykyään Kaukoidässä kaupataan poronsarviuutetta ja sarvikuonon sarvia potenssilääkkeenä.

Monissa kulttuureissa lemmennostattajina on käytetty härän, aasin tai jonkin muun eläimen penistä, joko sellaisenaan valmistettuna tai kuivatettuna ja nesteeseen sekoitettuna jauhona. Antiikista asti afrodisiakkina on käytetty myös orkidean juurimukuloita, sillä ne muistuttavat muodoltaan kiveksiä. Porkkanat ja monet muut sopivanmuotoiset juurekset ovat myös olleet yleisesti käytössä. Eräs kuuluisa lemmenkasvi on mandragoran juuri, joka toisinaan jakautuu kahdeksi ja muistuttaa ihmisen haaroväliä.

mandrake-1692304_960_720.png

Salaattia liian himokkaalle vaimolle

Seksuaalisten halujen kasvattamisen lisäksi ruualla myös haluttu vähentää erityisesti naisten eroottisia haluja. Vanhat aviomiehet ovat tarjoilleet nuorille vaimoilleen lehtisalaatista, vihannesportulakasta ja mintusta valmistettua, viinietikalla maustettua salaattia, jotta nämä eivät hyppäisi nuorempien miesten sänkyyn.

Tunnetuin esimerkki haluja hillitsevästä ruuasta on Kellogg’sin aamiasmurot. J. Harvey Kellogg uskoi, että masturboiminen johtaa moniin sairauksiin ja julisti, että esimerkiksi kohtusyöpään kuolleet ihmiset olivat kuolleet ”oman käden kautta”. Hän uskoi, että kasvisruoka vähensi seksuaalisia tarpeita, ja otti missiokseen tukevan pekonista ja munista koostuvan aamiaisen korvaamisen kevyemmällä kasvisruualla. Kelloggin maissihiutaleet olivat menestys, joskaan niiden piiloagendaa ei koskaan tuotu markkinoinnissa esille.

Toimivatko lemmenruuat?

Valtaosa afrodisiakkien tehosta perustuu mielikuviiin: ne toimivat kun uskomme niiden toimivan. Yksi harvoista afrodisiakeista, jonka teho on todistettu, on viini. Pieni määrä viiniä tuntuu lisäävän halua, vaikka todellisuudessa vaikutus perustuu estojen alenemiseen. Arabikulttuurissa oopiumia ja hasista on käytetty samaan tarkoitukseen. Ruokaan liittyvien afrodisiakkien tehottomuudesta huolimatta syöminen on yhä lähtökohtaisesti aistillinen tapahtuma, eikä romanttista iltaa voisi kuvitella ilman ruuasta nauttimista.

 

Lähde: Jaakko Hämeen-Anttila ja Veera Rossih (2015): Nälästä nautintoihin. Ruuan tarina. 
Platonin karmaiseva utopiavaltio

Platonin karmaiseva utopiavaltio

Mitä Heikoin lenkki -ohjelma voi opettaa meille syrjinnästä?

Mitä Heikoin lenkki -ohjelma voi opettaa meille syrjinnästä?