Kama Sutran opit

Kama Sutran opit

Kama Sutra on hämmentävä sekoitus pelimiehen käsikirjaa,  elämäntaito-opasta, filosofiaa – ja seksivinkkejä. Kama Sutra saarnaa toisaalta itsekkyyttä vastaan ainakin sukupuolinautintojen osalta, mutta toisaalta sen sen edustama ihmiskuva on hyvin machiavellinen ja läpeensä kaksinaismoralistinen.

Törmäsin erästä kirjaa lukiessani väitteeseen, että Kama Sutra, joka kuuluu Intian vanhaan filosofiaperinteeseen, on oikestaan pohjimmiltaan konservatiivinen ja moralisoiva teos. Väite herätti uteliaisuuteni. Luettuani Kama Sutran en varsinaisesti voi allekirjoittaa väittämää konservatiivisuudesta, mutta kaiken kaikkiaan Kama Sutra tarjoaa jännittävän kurkistusaukon 100-luvun Intialaiseen yhteiskuntaan.

Kama Sutra koostuu seitsemästä osasta, joista vain yksi käsittelee sukupuoliyhdyntää. Sen lisäksi käsitellään monenlaisia aiheita aina asunnonostovinkeistä henkilökohtaiseen hygieniaan. Pääasiassa kirja kuitenkin käsittelee miesten suhteita naisiin – miten valita vaimo, miten päästä suhteisiin toisten miesten vaimojen kanssa ja miten seurustella kurtisaanien kanssa. Kama sutra on kirjoitettu yläluokan miehille, jotka voivat käyttää merkittävän osan ajastaan nautintojen tavoittelemiseen. 

Huvittelua aamusta iltaan

Varakkaan kansalaisen päiväohjelmaan kuuluu Kama Sutran mukaan aamupäivällä papukaijojen ja muiden lintujen puhumaan opettamista, sekä kukko-, viiriäis-, ja oinastappeluiden seuraamista, iltapäivällä muita huvituksia ja illalla laulua ystävien ja naisseuralaisten kanssa. Huvitteluista kirja toteaa seuraavaa:

”Öiden viettäminen noppapeliä pelaamalla. Ulkoilu kuutamoöinä. Juhlapäivän vietto kevään kunniaksi. Mangopuiden nuppujen ja hedelmien poimiminen. Lootuksensyiden syöminen. Vehnänalkioiden pureskeleminen. Retkeily metsässä kun lehdet puhkeavat puihin. Udakšvedika eli vesiurheilu. Toistensa koristeleminen joidenkin puiden lehdillä. Toistensa pommitteleminen Kadampa-puun kukilla ja monet muut leikit jotka saattavat olla tunnettuja koko maassa tai tyypillistä vain sen joillekin osille. Näitä ja muita tämäntapaisia huvituksia kansalaisten tulee aina harrastaa.”

Kama Sutran taustafilosofiana on vanha hindulainen oppi elämän neljästä päämäärästä: Kamasta (nautinnoista), Arthasta (maallisesta rikkaudesta) , Dharmasta (hyveellinen elämä ja maailmanjärjestyksen ymmärrys) ja Mokšasta (sielunvaelluksen kiertokulusta vapautuminen, nirvana). Kama on näistä elämän päämääristä alempiarvoisin, koska se on helpoin saavuttaa. Kama Sutran tarkoituksena on opettaa ”asianmukaisten menetelmien soveltamista” sukupuoliseen kanssakäymiseen, ja siinä todetaan että nautinnot ovat ihmiselle välttämättömiä, mutta niissä tulee noudattaa kohtuutta.

Naiset 100-luvun Intiassa

Naisten yhteiskunnallisesta asemasta Kama Sutra antaa ristiriitaisen kuvan. Toisaalta vaimo on selvästi miehensä omaisuutta ja hänen tulee viettää suurin osa ajastaan kodin piirissä. Toisaalta myös ylhäisten naisten (ja kurtisaanien) odotetaan opiskelevan todella monipuolisesti esimerkiksi kemiaa, miekan käyttöä, sotataidon tuntemusta, arkkitehtuuria, puusepäntaitoja ja matemaattisia pelejä. Naisen älykkyyttä arvostetaan. Yksiavioisuutta pidetään ihanteena, mutta moniavioisuudelle luetellaan viisi syytä:

1.       Vaimon hulluus tai ilkeä mielenlaatu

2.       Vaimon joutuminen miehen epäsuosioon

3.       Jälkeläisten puute

4.       Jatkuva tyttärien synnyttäminen

5.       Miehen irstaus

Naisia kehotetaan avioliittoon vain sellaisen miehen kanssa, jolla ei ole toisia vaimoja:

”Aviomies joka on kuuliainen naiselle mutta silti oman itsensä herra, vaikka hän olisi köyhä eikä kovin hauskannäköinen, on parempi kuin sellainen joka on monien naisten yhteinen, vaikka hän olisi komea ja puoleensavetävä. Rikkaiden miesten vaimot, silloin kun näillä on useita vaimoja, eivät yleensä ole kiintyneitä mieheensä eivätkä ole luottamuksellisissa suhteissa heihin, ja vaikka heillä on elämän kaikki ulkonaiset hyvyydet, he kuitenkin hakeutuvat toisten miesten luo.”

Kotitaloudet, joissa miehellä on useampi vaimo, näyttäytyvät varsinaisina juonittelun pesäkkeinä. Kama Sutrassa on naisille useita vinkkejä siitä, miten he voivat aiheuttaa eripuraa miehen ja muiden vaimojen välille ja päästä itse miehen suosioon:

”Kun vanhimman vaimon ohella on useita muita vaimoja, hänen tulee liittoutua sen vaimon kanssa joka on lähinnä häntä arvoasemansa ja ikänsä puolesta ja yllyttää riitaan miehensä senhetkisen lempivaimon kanssa se vaimo, joka tätä ennen nautti aviomiehen suosiosta. Tämän jälkeen hänen tulee osoittaa myötämielisyyttään tälle ja koottuaan kaikki muut vaimot taakseen, hänen tulee panna heidät paljastamaan suosikki juoniapunovaksi ja katalaksi naiseksi saattamatta silti itseään mitenkään epäilyksen alaiseksi. Jos lempivaimo sattuu riitelemään miehen kanssa, niin vanhemman vaimon tulee tehdä voitavansa että siitä tulee lihava riita.”

Taikuutta, rikoksia ja kurtisaaneja

Toisinaan Kama Sutran neuvot näyttäytyvät nykylukijalle hyvin outoina ja epärealistisina. Kuninkaan haaremiin salaa pyrkivää miestä ohjeistetaan valmistamaan näkymättömäksi tekevää jauhetta, jonka turvin voi yrittää ohittaa haaremin vartijat. Toisaalla neuvotaan viettelemään toisen miehen vaimo oman ”tyhmän” vaimon avulla. Omaan vaimoon tehdään puremisen ja raapimisen merkkejä (jotka ovat tärkeä osa rakastelua), ja sitten toivotaan oman vaimon esittelevän niitä vieteltävälle naiselle, joka tietää merkkien olevan viesti hänelle. Osa neuvoista on nykynäkökulmasta täysin moraalittomia: mikäli tyttö ei osoita pitkästä pehmittelystä huolimatta kiinnostustaan avioliiton solmimista kohtaan, miestä neuvotaan huumaamaan ja raiskaamaan tyttö, jonka jälkeen hänet voidaan ottaa vaimoksi uskonnon säädösten mukaan.

Kurtisaaneista on Kama Sutrassa oma lukunsa. Kurtisaanit olivat tärkeä ja arvostettu osa 100-luvun intialaista yhteiskuntaa, ja osa heistä saattoi tienata merkittävän omaisuuden palveluksillaan. Kurtisaanien tavoitteena oli ”kerätä rikkauksia siltä henkilöltä joka on kiintynyt häneen ja sitten lähettää hänet luotaan kun on ottanut haltuunsa kaiken minkä hän omistaa”.  Heidän oletettiin olevan paitsi kauniita, myös sivistyneitä. Kurtisaanien ammatti periytyi usein suvussa niin, että äiti välitti tytärtään ”elämään vaimon tavoin” parhaat ehdot tarjoavan miehen luokse määräajaksi.

Tärkeitä taitoja

Mitä Kama Sutrasta sitten voisi oppia (jos jätetään seksivinkit huomioimatta). Ainakin sen, että elämästä tulee pyrkiä nauttimaan. Kama Sutrassa kehotetaan säännöllisesti järjestämään monenlaisia juhlia ja huviretkiä. Erilaiset seurapelit olivat suuressa suosiossa, ja niiden pelaaminen oli tärkeää ajanvietettä. Kama Sutrassa mainitaan 64 taitoa, joita jokaisen tulisi opiskella.  Tässä kaksi esimerkkiä:

”Peli, joka on sellainen että lausutaan runosäkeitä; kun toinen on lopettanut, toisen täytyy heti alkaa lausua jotain toista säettä joka alkaa samalla kirjaimella mihin edellisen puhujan säe päättyi. Se, joka ei keksi jatkoa, katsotaan hävinneeksi”

”Kyky puhua muuttamalla sananmuodostusta. Tämä voidaan tehdä eri tavoin. Jotkut tekevät niin että muuttavat sanan alun ja lopun, toiset lisäävät tarpeettomia kirjaimia sanan jokaisen tavun väliin, ja niin edespäin”.

Sopivat lastenkin kanssa leikittäviksi!

 

Kuinka äkäpussi kesytetään?

Kuinka äkäpussi kesytetään?

Valehteletko itsellesi?

Valehteletko itsellesi?