Valehteletko itsellesi?

Valehteletko itsellesi?

Jos minulta kysyttäisiin mitä ohjelmia katson televisiosta, voisin luetella ainakin Pressiklubin, pienen listan muita ajankohtaisohjelmia ja dokumentteja sekä joitakin poliisisarjoja. Sen sijaan saattaisin unohtaa mainita silloin tällöin katsovani myös Unelmaremppoja ja muita tökerösti käsikirjoitettuja realityhömppiä.

Ihmiset eivät aina tunnusta edes itselleen millaisia he todellisuudessa ovat. Videopalvelu Netflix yritti alun perin saada ihmiset katsomaan enemmän elokuvia, sarjoja ja dokumentteja tarjoamalla käyttäjille mahdollisuuden lisätä videoita omalle suosikkilistalleen. Ajatus oli, että ihmiset palaisivat myöhemmin katsomaan niitä itse valitsemiaan videoita, joita he eivät juuri sillä hetkellä ehtineet katsoa.

Netflixissä huomattiin kuitenkin erikoinen ilmiö: ihmiset harvoin katsoivat omalle listalleen tallentamiaan elokuvia. Kävi ilmi, että ihmiset mielellään tallensivat listalleen vaativia ja tärkeältä kuulostavia videoita, kuten mustavalkodokumentteja toisesta maailmansodasta tai pienen budjetin taide-elokuvia. Todellisuudessa he katsoivat kuitenkin toimintaleffoja ja romanttisia komedioita.

Saadakseen ihmiset palaamaan Netflixiin yhä useammin, Netflix kehitti algoritmin, joka suosittelee käyttäjille elokuvia sen perusteella, mitä he todellisuudessa ovat katsoneet, ei sen perusteella mitä he väittävät haluavansa katsoa. Tuloksena oli yllätyksettömästi Netflixin suosion kasvu. ”Algoritmit tuntevat sinut paremmin kuin tunnet itsesi” tiivistää Netflixin entinen data-analyytikko Xavier Amatriain.


Lähde: Seth Stephens-Davidowitz (2017): Everybody lies. Big data, new data, and what the internet can tell us about who we really are.

Kama Sutran opit

Kama Sutran opit

Suomen uskomattoman mahtava menneisyys

Suomen uskomattoman mahtava menneisyys