Miksi on typerää sanoa Muhammadia pedofiiliksi?

Miksi on typerää sanoa Muhammadia pedofiiliksi?

Islamin profeetta Muhammad on kiistanalainen hahmo. Toisten mielestä hän oli naisvihamielinen seksihullu, toisten mielestä siveellinen pyhimys, joka meni useisiin naimisiin ainoastaan humanitäärisistä syistä. Muslimivastaisissa piireissä on jopa suosittua kutsua islamia pedofiiliuskonnoksi sillä perusteella, että Muhammad oli naimisissa nuoren alaikäisen tytön (tai useammankin) kanssa.

Muhammadin avioliitot

Muhammad (n.570-632) oli islamin profeetta ja sanansaattaja, jonka ilmestysten perusteella koottiin myöhemmin Koraani. Hän meni ensimmäistä kertaa naimisiin 25-vuotiaana itseään hieman vanhemman varakkaan lesken, Khadijan, kanssa. Avioliitto oli onnellinen ja kesti 25 vuotta. Liitosta syntyi kuusi lasta, eikä Muhammadilla tuona aikana ollut muita vaimoja. Khadijan kuoltua Muhammad otti useita vaimoja, mutta ei koskaan lakannut ylistämästä ensimmäistä vaimoaan.

Muhammadin myöhemmistä vaimoista moni oli leski tai vanhempi nainen, keskimäärin vaimot olivat kuitenkin noin 24-vuotiaita. Nuorin, ja myös yksi tunnetuimmista puolisoista oli Aisha, jonka kerrotaan olleen noin yhdeksänvuotias hänen mennessään naimisiin 53-vuotiaan Muhammadin kanssa.

Käsitykset seksuaalisuudesta ovat kulttuurisidonnaisia

Pedofiili on moderni termi, jolla tarkoitetaan aikuista, jolla on pakonomainen seksuaalinen kiinnostus alaikäisiin. Nykyaikainen tapa tulkita lasten ja aikuisten seksuaalisuutta ei kuitenkaan sovi yhteen Muhammadin aikana vallinneen kulttuurin kanssa. Eri aikakausina ja eri kulttuureissa on ylipäänsä vallinnut hyvin erilaisia käsityksiä sopiviksi katsotuista sukupuolisuhteista. Esimerkiksi antiikin Kreikassa aikuisen miehen ja nuoren pojan suhde oli itsestään selvä ja hyväksytty osa kulttuuria.

Muhammadin ajan Arabiassa liitot nuorten tyttöjen ja vanhempien miesten kesken olivat tavallisia. Avioliitot ylipäänsä eivät perustuneet rakkauteen, vaan sukujen välisten yhteyksien vahvistamiseen. Muhammed solmi useita liittoja poliittisten ja humanitääristen syiden vuoksi, joko siksi, että naiset olivat leskiä ja vailla elättäjää, tai siksi, että he kuuluivat sukuun, jonka kanssa Muhammad halusi liittoutua.  

Ei pelkkää politiikkaa

Muhammadin suhteet naisiin eivät kuitenkaan perustuneet pelkästään hyväntekeväisyyteen tai poliittiseen hyötyyn. Muhammadilla oli tiettävästi vaimojensa lisäksi muutama rakastajar, jotka ajan tavan mukaisesti olivat käytännössä seksiorjia. Aikalaiset eivät nähneet tässä mitään moitittavaa, sillä orjuus oli itsestäänselvä osa yhteiskuntaa.

Muhammad toimi avioliittojensa suhteen siis kuten kuka tahansa 600-luvulla Arabiassa elänyt kunnianhimoinen ja merkittävä mies: hän solmi avioliittojen avulla tärkeitä poliittisia liittolaisuuksia – ja toteutti omia mielihalujaan rakastajattarien kanssa. Jos Muhammadia kutsuu pedofiliksi, voi yhtä hyvin väittää länsimaisen kulttuurin pohjautuvan nuorten poikien hyväksikäytölle.


Lähteet:

William Watt (1956). Muhammed at Medina.

Åke Persson ja Thomas Oldrup (2017): Maailman pisin pajunköysi. 101 historiallista harhakäsitystä.

Kuva: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dark_vignette_Al-Masjid_AL-Nabawi_Door800x600x300.jpg

Suomen uskomattoman mahtava menneisyys

Suomen uskomattoman mahtava menneisyys

Miten kärsimys brändätään?

Miten kärsimys brändätään?