Olivatko junat Mussolinin Italiassa aina ajoissa?

Olivatko junat Mussolinin Italiassa aina ajoissa?

Italian junat ovat pahamaineisen tunnettuja siitä, että ne ovat aina myöhässä. Toisin oli Mussolinin aikaan, jolloin jämerä fasistijohtaja sai junatkin kulkemaan ajallaan. Vai oliko näin?

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Italian junaliikenne oli katastrofaalisessa tilassa. Sodan jälkeen aloitettiin mittavat rautatieverkoston kunnostustyöt ja parin vuoden kuluessa junat alkoivat taas kulkea normaalisti ja kohtuulisen hyvin aikataulussa. Mussolini nousi valtaan vuonna 1922 kun junaliikenne oli jo jonkin aikaa toiminut hyvin. Mussolini ymmärsi taitavana propagandan käyttäjänä ottaa itselleen kunnian rautatieverkoston hyvästä kunnosta, ja väitti valheellisesti itse tehneensä aloitteita rautatielinjojen rakentamisesta.

Fasistisella aikakaudella junaliikenteeseen kyllä panostettiin, ja uusia raidelinjoja rakennettiin ja järjestelmää modernisoitiin. 1930-luvulla junat alkoivat kuitenkin taas myöhästellä. Vaikka junamatkustajat pystyivät itse havaitsemaan junaliikenteen ongelmat, virallinen propaganda piti yllä kuvaa täsmällisistä junista. Mussolinin propagandakoneisto onnistui tehtävässään niin hyvin, että mielikuva Mussolinin ajan täsmällisistä junista elää yhä.

 

Lähde: Åke Persson ja Thomas Oldrup (2017): Maailman pisin pajunköysi. 101 historiallista harhakäsitystä.
Kirkossa kuulutettu

Kirkossa kuulutettu

Bagdad, rauhan kaupunki

Bagdad, rauhan kaupunki