Sinäkin Brutukseni!

Sinäkin Brutukseni!

Roomalaisen valtiomiehen Gaius Julius Ceasarin viimeiset sanat olivat ”sinäkin Brutukseni” kun hänet murhattiin julmasti puukoniskuilla Rooman tärkeimmällä aukiolla Forum Romanumilla. Näin ainakin uskotaan. Todellisuudessa hänet murhattiin Pompeiuksen kuuriassa, eikä hänen viimeisistä sanoistaan ole jäänyt luotettavaa todistusaineistoa.

julius-caesar

Gaius Julius Ceasar (n. 100 eaa – 44 eaa) kuoli senaattorien salaliiton uhrina pian sen jälkeen kun oli julistanut itsensä elinikäiseksi diktaattoriksi. Brutuksen osuus salaliitossa tuli tunnetuksi, koska Brutuksen äiti oli Ceasarin rakastajatar, ja Ceasarin kerrotaan kohdelleen Brutusta kuin omaa poikaansa. Jotkut lähteet väittävät Ceasarin huudahtaneen: ”Jopa sinä, lapseni” kun hän huomasi Brutuksen olevan murhaajien joukossa. Toisten lähteiden mukaan Ceasar ainoastaan voihki veitseniskujen upotessa hänen kehoonsa.

Lentävä lause ”sinäkin Brutukseni” on joka tapauksessa paljon Rooman aikaa myöhempää perua. Se on jäänyt elämään William Shakespearen näytelmästä Julius Ceasar, joka kirjoitettiin noin vuonna 1599.

 

Lähde: Åke Persson ja Thomas Oldrup: Maailman pisin pajunköysi. 101 historiallista harhakäsitystä. Atena 2017.
Naisen nimitykset

Naisen nimitykset

Mitä ja miksi?

Mitä ja miksi?